«Under et ophold i Sogn for nogen uker siden avla jeg en vissit paa «Gammleheimen» i Aurland, en ny og prægtig bygning som blev indviet i fjor sommer. Jeg hilste paa en onkel av Per Sivle. Han heter Anders Ryum, og er født i Flaamsdalen. Per Sivles mor var hans søster. I sine yngre aar reiste han meget som driftebonde paa Østlandet, og er fra den tid godt kjendt i bygderne omkring Drammen. Anders Ryum er nu over 90 aar gammel, men trods sin høie alder er han fremdeles i fuld vigør.
Samtidig talte jeg med en meget gammel og eiendommelig kvinde, som heter Sigrid Andersdatter Nedberge. Hun er født paa gaarden Bakke i Nærøen i 1815 og fylder altsaa iaar sine 100 aar. Det er ingen som med sikkerhet kan konstatere hendes fødselsdag. Hun vet heller ikke dagen selv, men ifølge kirkebøgerne skal hun være døpt den 13. august 1815. Efter denne oplysning skulde hun sandsynligvis nu ha passeret 100-aarsdagen.
Det er utrolig hvor lite alderen kan bite paa enkelte mennesker. Hvis man ikke visste det, vilde det være umulig at ane at man her stod overfor en 100-aaring. Denne kvinde er endnu som en ungdom frisk. Hun er rak i ryggen som en 20-aarig pike og har efter hva hun selv fortæller omtrent aldrig været syk. Der er i hendes øine et glimt av ungdom og freidighet som selv vore moderne afroditer godt kunde misunde hende. Hendes haar kan ikke sies at være graat, dets farve kan passe fortrinlig til en 35-aarig dame. Kinderne er nok blitt noget furet og skrukket, men maa undskyldes, naar man ser hen til alderen.
Sigrid Nedberge har aldrig konsultert læge. I den sidste tid efter hun kom ind paa «Gamleheimen» har hun været litt skral av sig, men da jeg talte med hende lot det til at hun ganske hadde overvundet ogsaa denne svakhet. Hun hører daarlig nu, men hendes synsevne er god, og hun bruker sjelden briller. En usedvanlig sterk og arbeidssom kvinde har hun været. Det er ikke mange aarene siden at hun bar vand i store bøtter paa det glatte føre om vinteren, og hun gjorde det uten nævneværdig anstrængelse»
Denne artikkelen av signaturen L. S. U. stod i Sogns Tidende 2/9 1915. Han var fyrst trykt i Drammens Dagblad. L. S. U. står for Lars Simonson Underdal som var bladmann i Drammen. Han var fødd i Undredal i 1889. Han døydde i 1945 og er gravlagd i Aurland. Anders Ryum, morbror til Per Sivle, var fødd i 1824 på Ryum. I 1900 budde han på Bøen og levde då i fylgje folketeljinga av oppsparde midlar. Anders døydde i 1917 som ugift fattiglem på gamleheimen.
Sigrid Nedberge var dotter av Anders Halsteinson Bakka og Marta Kristensdotter Ytreli som var husmenn fyrst i Undredal og seinare i Luster. Sigrid vart gift Ole P. Loven frå Luster, dei busette seg på plassen Skori på Åretun i Lærdal. Sigrid hadde ei dotter som kom til Nedberge og ho flytte sjølv dit på sine gamle dagar. I 1900 viser folketeljinga at Sigrid budde på Nedberge som kårkone. Ho døydde i 1917, vel 100 år gammal.
(Kjelder: Sogns Tidende, databasane til Fylkesarkivet, bygdeboka for Undredal og Nærøy).